18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Dýňová bábovka

Název Množství a jednotka
dýňové pyré 300 g
polohrubá mouka 300 g
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
máslo 150 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (nebo upečeme, viz níže Tip). Na bábovku budeme potřebovat asi 300g uvařené dýně. Uvařenou dýni přecedíme, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem, přidáme rozmixovanou vychladlou dýni, šťávu z jednoho citrónu, polohrubou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, přidáme lžičku skořice a lžičku mletého zázvoru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme v předehřáté troubě na 175° asi 45 - 55 min dorůžova. Hotovou bábovku můžeme polít tmavou nebo bílou čokoládou nebo ji jen pocukrovat.

Tip:
Dýni můžeme před přípravou bábovky místo uvaření upéct, pyré je pak hustší a má intenzivnější chuť. Dýni rozkrájíme na kousky, dáme na pečící papír a upečeme v troubě na 180° asi 45 - 55 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme, dále použijeme podle receptu.
Dýni můžeme použít Hokkaido, tu nemusíme loupat (slupka změkne), nebo jakoukoliv jinou dýni, ostatní dýně před přípravou oloupeme.
Bábovku můžeme upéct i dvoubarevnou - do poloviny těsta vmícháme vrchovatou lžíci kakaa nebo do ní jen nasekat a vmíchat hořkou čokoládu.


 


RECEPTY

Pomazánka ze zbytku masa

Postup: Zbytek masa - může být pečené, vařené třeba z polévky, hovězí, vepřové,... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z uzeného bůčku

Postup: Uzený bůček - pokud máme bůček s kostí a kůží, vykostíme jej a kůži odřízneme,... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Bedly očistíme, nakrájíme na proužky a podusíme v trošce vody asi 10 minut. Ze... zobrazit recept

RECEPTY

Medové máslo

Postup: Změklé máslo vymícháme s medem, můžeme podle chuti zakápnout troškou citronové... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...